Slovenskí študenti získali tri medaily na olympiáde v Taliansku

29.09.2012 Celý región

Bratislava 29. septembra (TASR) - Tohtoročná medzinárodná olympiáda v informatike - International Olympiad in Informatics IOI 2012 sa koná v dňoch 23. až 30. septembra v Sirmione/Montechiari v Taliansku. V tomto roku Slovensko reprezentovali štyria súťažiaci - Eduard Batmendijn, Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša Stará Ľubovňa, Marián Horňák, Gymnázium Párovská, Nitra, Jakub Šafin, Gymnázium P. Horova, Michalovce a Andrej Mariš, Gymnázium Piaristická, Nitra. Výber našich študentov bol uskutočnený na základe výsledkov v národnej súťaži Olympiáda v informatike, ktorú vyhlasuje Ministerstvo školstva SR a ktorej odborným garantom je Slovenská informatická spoločnosť.

Vďaka študentom a ich vedomostiam sa počet medailí, ktoré získali slovenskí žiaci na medzinárodných olympiádach v informatike, tento rok zvýšil na 73. Z hľadiska počtu získaných medailí je Slovensko na 7. mieste na svete, uviedla Gabriela Andrejková, predsedníčka Slovenskej komisie Olympiády v informatike zo Slovenskej informatickej spoločnosti. Tento rok až traja naši reprezentanti skončili v prvej polovici výsledkovej listiny a získali medaily. Eduard Batmendijn vybojoval pre Slovensko zlato, Marián Horňák a Jakub Šafin získali bronzové medaily.

Súťaž sa konala v dvoch súťažných dňoch, každý deň mali študenti vyriešiť tri úlohy. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie medailí sa uskutoční v sobotu 29. septembra.

V Taliansku sa tento rok zúčastnilo olympiády 302 stredoškolských študentov z 81 krajín celého sveta. Každú krajinu môžu zastupovať najviac štyria študenti, ktorí prešli sitom národných súťaží. Odhad počtu všetkých súťažiacich počnúc domácimi kolami až po medzinárodné kolo je až 250 tisíc študentov. Z nich sa do Talianska na medzinárodnú olympiádu dostali len tí najlepší.

Aby študenti v súťaži uspeli, musia úspešne vyriešiť súťažné problémy, preukázať svoje schopnosti pri analýze problémov, pri návrhu algoritmov a údajových štruktúr, v programovaní a testovaní programov.
 

Vyberte región